Društvo KONČAR – Metalne konstrukcije (KMK) uspješno je završilo isporuku prvog od dva naručena kućišta statora turbogeneratora 6A6, mase 19,9 tona. Tjedan iza prvog očekuje se isporuka i drugog iz narudžbe.
Jedno kućište sastoji se od 3 dijela i kao takvo je vrlo zahtjevno za samu izradu te završnu strojnu obradu kojom se postižu strogo tražene tolerancije kupca.
Opseg isporuke obuhvaćao je rezanje pozicija iz polaznog materijala s pripadajućim certifikatima te provedenim ispitivanjem ultrazvukom. Nakon toga uslijedio je sastav i zavarivanje te strojna obrada svakog dijela zasebno. Ono što je predstavljalo izazov je upravo sastav kućišta u jednu cjelinu. S obzirom na to da se svaki od 3 dijela radio zasebno, bila je zahtijevana velika preciznost i iskustvo pri izradi da bi se kućište moglo uspješno sastaviti. Za kraj, odrađena je finalna strojna obrada kompletiranog kućišta na novom CNC stroju Schiess Vertimaster.
Naravno, kupac je bio prisutan na inspekcijama u međufazama izrade kao i na završnom preuzimanju kućišta gdje se dokazivanje mjera vršilo visokotehnološkim mjernim instrumentima.
Ovime je KMK potvrdio svoju kompetentnost da uz primarnu djelatnost zavarivanja odradi i izrazito zahtijevnu strojnu obradu.