Stanje na tržištu se mijenja. Kupci, svjesni tih promjena, nastoje smanjiti troškove i povećavati vlastitu učinkovitost, a njihovi zahtjevi prema kvaliteti i funkcionalnosti stalno se zaoštravaju. Stoga, društvo KONČAR – Metalne konstrukcije (KMK) stalno ulaže u svoje proizvodne pogone, a dokaz tome je proširenje strojnog parka novim višenamjenskim CNC obradnim centrom, najvećim u ovom dijelu Europe, njemačkog proizvođača alatnih strojeva Schiess.

Stroj je namijenjen za iznimno precizne zahvate glodanja, toka­renja i bušenja raznih zavarenih komponenata proizvodnje KMK-a, kao što su generatorske komponente, transformatorski kotlovi i temeljne ploče turbogeneratora. Gigantski stroj, od milja nazvan „Mrvica“, težak je 700 tona, a visinom od 12 metara može obrađivati objekte visoke do pet metara. Ima fiksni stol dug 15 metara te okretni promjera šest metara za objekte težine do 250 tona. Stroj obrađuje objekt s pet strana bez okretanja, osim odozdo, a na portalu raspola­že sa 60 mjesta za alate koje automatski mijenja.

 

Ukupna investicija iznosi oko 40 milijuna kuna, a sama monta­ža i ispitivanje svih sustava trajala je gotovo godinu dana. Naime, stroj je toliko složen da je prilikom montaže bilo iznimno važno uskladiti glavne dijelove portala na manje od stotinke milimetra. Tome je prethodila priprema stabilnih temelja u koje je utrošeno dvije i pol tisuće tona betona. Zbog mogućnosti više obrada u jednom stezanju, štedi se na vremenu te postiže bolja preciznost i kvaliteta, ali i cijena obrađenih komponenti koje su se prije morale obrađivati na usluzi. Ujedno se otvaraju i prilike za nove poslove na području specijalnog programa.

Nakon višemjesečnog uhodavanja, krajem siječnja počela je komercijalna eksploatacija stroja dvodnevnom obradom trans-formatorskog kotla dužine 9 metara i težine 32 tone, koja je potvrdila očekivanu kvalitetu stroja te opravdanost i očekivanu isplativost ove investicije za nekoliko godina.

 

SPECIFICATION:
• Turning table diameter – 6.000 mm
• Distance between columns – 8.000 mm
• Working length – 21.000 mm
• Working height – 4.700 mm
• Max. load 250 t

New member in our machinery!
The CNC-controlled multifunctional machining center that enables any combination of the manufacturing processes such as turning, drilling and milling in all rotary and linear axes with one workpiece clamping.
One of the biggest in this part of Europe!